2008 р. Папський нунцій в Україні просить владу Севастополя передати римо-католицькій громаді…

2008 р. Папський нунцій в Україні просить владу Севастополя передати римо-католицькій громаді міста приміщення колишнього костелу

Зустріч Папського нунція в Україні Іван Юрковича з представниками Севастопольської міської ради відбулася 28 листопада. Під час зустрічі сторонни обговорили можливість передачі приміщення кінотеатру «Дружба» під костел місцевій римо-католицькій громаді. Як інформує «Новый регион», питання передачі приміщення кінотеатру католикам обговорюють в Севастополі уже декілька років. До війни приміщення кінотеатру було костелом.

З боку місцевої влади у зустрічі взяли участі заступники міського голови Севастополя – Петро Кудряшов та Юрій Дойніков. Представники міської влади висловили розуміння важливості для місцевої римо-католицької громади передачі їм саме приміщення колишнього костелу, а не просто – іншого місця для будівництва нового костелу.

Водночас, на думку міського депутата з блоку Наталії Вітренко Євгенія Дубовика, «швидшому вирішенню питання передачі приміщення колишнього костелу римо-католикам сприятиме побудова римо-католицькою громадою нового кінотеатру в місті».

Костел, де на сьогодні розміщується кінотеатр «Дружба», побудували в 1905-1911 рр. Він функціонував до грудня 1936 року. З моменту свого утворення (середина 90-х років XX ст.) римо-католицька громада св. Климентія в Севастополі намагається повернути культову споруду. На сьогодні богослужіння відбуваються на квартирі священика. Інколи – на вулиці, поряд з костелом.

Противники повернення колишнього костелу Церкві аргументують свою позицію тим, що в роки війни костел значною мірою зруйнував вибух бомби. А відновили приміщення, уже як кінотеатр, за кошти з міського