2003 р. Довідка

Przysłup

Cerkiew greckokatolicka p.w św. Michała Archanioła

Od 1791 roku filia parafii Nowica.

Cerkiew drewniana, zbudowana w 1756 roku w stylu zbliżonym w swym oryginalnym kształcie do zachodnio-łemkowskiego. Po wielu przebudowach na przestrzeni wieków, zatraciła swój styl. Jest to typowa trójdzielna cerkiew z prezbiterium, nawą i babińcem (przy prezbiterium od północnej strony zakrystia), nieorientowana. Wieża słupowo-ramowa o ścianach pochyłych z pozorną izbicą. Słupy nośne ujmują babiniec. Dachy pokrywające cerkiew, kalenicowe, kryte blachą, co jest efektem kolejnych remontów.

Powstała z funduszy Wiktora z Makowiska, wykonana przez majstrów ciesielskich Pysora i Daniela Jajorskiego.

Pierwotnie zbudowana została bliżej potoku, ale z czasem, w obawie przed powodziami przeniesiono ją na wzgórze nad potokiem. Pod koniec XIX wieku została gruntownie przebudowana – zmieniono dachy, powstały proste stropy w miejsce dawnych namiotowych kopuł, w 1918 roku ponownie odnawiana.

W 1947 roku została opuszczona, a następnie użytkowana przez kościół rzymsko-katolicki. W 1967 roku powstała tutaj ponownie parafia greckokatolicka, która od 1984 roku przejęła obiekt we własne, wyłączne użytkowanie.

W 1980 roku, nakładem społecznym, przy współudziale kół studenckich cerkiew przeszła gruntowny remont, ratujący ją przed zawaleniem.

Wewnątrz zachował się XIX wieczny ikonostas przeniesiony w 1880 z innej cerkwi. W tym też czasie przemalowano niektóre ikony w ikonostasie min. ikonę chramową.