2011 р. На Полтавщині розглядають три причини руйнування Краєзнавчого музею

Дата: 25.04.2011

Перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Віктор Животенко, відповідаючи на запитання Новин Полтавщини, заявив про щонайменше три версії появи тріщин і руйнування фасаду будівлі обласного Краєзнавчого музею по вул. Конституції, 4 в Полтаві. Нагадаємо, раніше обласна влада звинувачувала в руйнації історичної пам’ятки лише Полтавський міськвиконком, який вів будівництво біля музею.

«З незрозумілих причин активізувалися тріщини… ми встановили додаткові маячки на фундамент музею і в тріщинах… чекаємо травня, коли за всіма показниками знизяться грунтові води», – сказав Животенко. За його словами, фахівці та науковці Полтавського Національного технічного університету ім. Кондратюка та Харківського науково-дослідного інституту розробляють версію сезонного впливу та розмив фундаменту грунтовими водами.

Також геологи розпочали розробку другої версії руйнування музею – наявність підземних ходів під історичною будівлею. «Облдержадміністрація дала доручення і виділила музею кошти на проведення геологічних досліджень на предмет виявлення порожнеч і підземних ходів під музеєм», – сказав Животенко.

За його даними, з обласного бюджету було виділено понад 1 млн грн, у тому числі на геологічні роботи по музею. «Ходять по руках цілі схеми з підземними гротами – на дилетанскому рівні… коли ми в жовтні робили свердловини – виявили порожнечу – провалився бур на 3 метри, порожнеча діаметром 2 метри… Хід підземний якийсь», – зазначив Животенко.

За його даними, проблеми з фасадом будівлі відбуваються вже давно, з початку існування музею.

Третя версія – зсувні процеси всередині пагорба, на якому розташований Краєзнавчий музей. «Розглядається проблема зсуву грунту – збільшилося навантаження на грунт і зсувні процеси всередині самого пагорба», – сказав він. На його думку, цю версію також повинні перевірити геологічні дослідження, які почалися в музеї.

Джерело: “Новини Полтавщини”