2010 р. Полтавський краєзнавчий музей зруйнується до весни

Наталія Вісич

Дата: 01.02.2010

– Краєзнавчий музей зруйнується до наступної весни, якщо не вжити негайно заходів із його порятунку, – говорить заступник голови облдержадміністрації Андрій Баранов, 42 роки. На думку обласного керівництва, причина – зведення поряд адміністративної будівлі міськвиконкому, яку полтавці називають ”мерським будиночком”.

Фахівці з Полтавського техуніверситету повідомили, що вони ставили на музеї спеціальні маяки. Ті показали – після початку будівництва тріщин побільшало.

– У Полтаві піднявся рівень ґрунтових вод по всьому центру. Садиба Котляревського потерпає, сусідні будівлі теж тріщать. У краєзнавчому музеї два роки тому була пожежа і воду лили на купола, по всьому периметру. Тож деформація фундаменту неминуча, – пояснює 71-річний Анатолій Головков, директор харківського відділення Інституту інженерно-технічних та екологічних досліджень. – Однозначно говорити про те, що на деформацію вплинула ця споруда, не можна.

Харківські спеціалісти пропонують провести розвідку всього плато і збудувати 16 водозабірних свердловин.

– Економічно і технічно доцільніше захищати весь квартал вулиць Жовтнева – Леніна – Конституції, – зауважує Анатолій Омелянович. – Треба лікувати всю територію. Свердловини будуть збирати воду з комунікацій, підземних ходів, дощову. В усіх містах одна причина – протікають старі комунальні мережі. А Полтава в особливих умовах – у вас просадочні ґрунти. Вони особливо небезпечні, коли поступає вода.

Такої ж думки міське управління капітального будівництва. Обласна влада наполягає на зведенні кількаметрової стіни у ґрунті між адмінбудівлею і музеєм. Кажуть, вона вбереже його від подальшого впливу техногенних вод.

Андрій Баранов заявив, що готує звернення до уряду і генпрокуратури щодо порушення Полтавським міськвиконкомом законодавства про охорону пам’яток. Вважає, що введення будівлі в експлуатацію треба відкласти.