[1990 р.] Паспортна інформація

Монумент Слави

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Полтавська обл., м. Полтава, Жовтневий парк.

Загальний опис:

Пам’ятник Слави являє собою чавунну колону, встановлену на постаменті у формі уступчастої піраміди з полірованого граніту. Колона увінчана капітеллю, утвореною з великого пальмового листя, а на ній – чавунна півсфера, на якій поставлений позолочений орел з розпростертими крилами й вінком у дзьобі, зверненому в напрямку історичного поля битви. Колона прикрашена бронзовими ліпними барельефами у вигляді вінків, сагайдаків та пальмового листя. Бронзові прикраси розкидані по колоні трьома поясами. Перший – з лавра й пальмового листя, другий – з лаврового, а третій – з дубового листя. Між вінками розміщені барельєфи зброї.

Біля гранітного п’єдесталу колони з двох боків розміщено бронзові горельєфи композиції з різного роду зброї та знамен, ніби складених після бою біля підніжжя пам’ятника.

На двох інших площадках п’єдесталу розташовані бронзові оздоблення у вигляді змій, звитих у кільця. Всередині кілець напис: з одного боку – “Июня 27-го 1709 года”, а з другого – “окончен в 1809 году”.

Уступчастий п’єдестал має вид фортеці з вмурованими в нього 18-ю чавунними гарматами, що взяті з поля Полтавської битви (10 гармат з бастіонів Полтавської фортеці та 8 трофейних шведських).

По зовнішньому краю п’єдесталу встановлені художньої роботи чавунні грати у формі богатирських мечів, повернутих вістрям униз на знак спокою після перемоги.

Розміри пам’ятника:

Висота: загальна – 16,61 м, колони – 10,7 м, постаменту – 1,65 м, орла – 2,11 м.

Діаметр колони: внизу – 1,84 м, вверху – 1,30 м.

Постамент – 12,2×12,2 м.

Розмах крил орла – близько 3-х м.

Пам’ятник створений на честь знаменної Полтавської битви (27.06.1709 р.) в період Північної війни (1700-1721 рр.). Полтавська битва – одна з яскравих сторінок російської військової історії, переломний момент в ході Північної війни. У 1709 р., під стінами Полтавської фортеці, російська армія довела свою непереможність й зрілість свого військового мистецтва.

В.Г. Бєлінський писав, що одне нагадування цієї події заставляє сильніше битися народне серце. Після розгрому шведської армії на полі під Полтавою, Петро І з військами попрямував до Полтавської фортеці. Назустріч йому вийшли хоробрі захисники фортеці на чолі з її комендантом полковником Келіним. Тут були віддані перші почесті і нагороди на честь великої перемоги над шведами. На цьому місці була збудована дерев’яна тріумфальна арка.

До 100-річчя Полтавської битви тут було побудовано Монумент Слави на кошти жителів Полтави та навколишніх сіл за проектом професора Академії мистецтв Тома де Томона. Автор барельєфів – скульптор професор Ф. Щедрін, будівництвом керував архітектор М.А. Амвросимов. Окремі деталі пам’ятника виготовлялись в різних містах: так, чавунна колона відливалась на Луганському заводі, грати – на Казенному заводі в Петербурзі, позолочений орел – в Москві, бронзові прикраси виготовлялись в майстернях Академії мистецтв.

Гранітні частини для постаменту тесалися в каменоломнях м. Кременчука та містечка Келеберди. Чавунна колона була встановлена у травні 1809 р. під керівництвом інженера Луганського заводу Москвіна. Усі роботи по спорудженню пам’ятника були закінчені до 27 червня 1811 р.

Реставраційні роботи:

В період німецько-фашистської окупації з пам’ятника зникли бронзові прикраси, основа деформувалась.

У 1945-1948 р. були проведені ремонтні роботи, а у 1953 р. пам’ятник капітально реставрований. Проведена перекладка, шліфовка, заміна пошкоджених плит та гранітних блоків. В основу монумента і на верхню площадку покладені нові плити, відлиті й встановлені бронзові вінки на нижньому валику основи колони, розчищені всі бронзові деталі, зроблена покраска прикрас колони у відповідності з первинним проектом. Орел був позолочений.

Документація знаходиться в управлінні головного архітектора м. Полтави.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 970 від 24.08.1963 р.

Охоронний №: 10.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: охоронна зона та зона регулювання забудови затверджена рішенням виконавчого комітету Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 301 від 8 липня 1975 р. (Див. генплан розташування пам’ятників).

Бодянский П. Достопримечательности Полтавы.- Полтава, 1850.

Павловский И.Ф. Полтава в начале ХІХ века.- К., 1902.