Кругла площа

Дворянське зібрання

Дворянське зібрання

Розмір зображення: 800:525 піксел

Дворянське зібрання 1810 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 71].

Дворянське зібрання 1810 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Дворянське зібрання 1810 р. (вул.Жовтнева, 31) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Дворянское собрание, 1810 г. (ул. Жовтневая, 31). Здание пострадало во время Великой Отечественной войны, восстановлено в 1947 г. (архитекторы Д. Литвинцев, Д. Гольдинов, Н. Черняховец, Л. Вайнгорт). Традиционный для зданий площади шестиколонный портик поставлен на выступ первого этажа, образующий вестибюль с парадным входом. Нарядный вид придают сооружению капители сложного коринфского ордера и глубокая рустовка стен. В здании размещается кинотеатр им, Котляревского. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 279-280)

1983 р. 24 травня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 205-09.
1983 р. Центральна частина головного фасаду