Картуш “Увірування Хоми”

Реставратори – Марія Судук, Олександра Гливка.

Реставрована у 2004 р.

Основа опукла, складається з однієї липової дошки овальної форми. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис. Левкас клеєкрейдяний, білого кольору, щільний, тонкий. Позолочення, посріблення, тоноване під золото.

Стан до реставрації

Зсідання фарбового шару на червоних партіях живопису і коричневих прописах, в темних партіях – на ликах та волоссі, через що утворився сітчастий кракелюр. Незначні лущення і потертя фарбового шару. Потемніла лакова плівка та поверхневі забруднення на живописі та позолоті.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування з обох боків картуша. Укріплено фарбовий шар. Усунуто поверхневі забруднення, впресовані в структуру живопису та потоншено потемнілу лакову плівку. Затоновано місця втрат та подряпин фарбового шару. Ікону покрито новим захисним шаром лаку.

Опис

Динамічна композиція уміщена в овальний, горизонтально видовжений картуш. Вона ділиться умовно на три частини – центральну та дві симетричні по боках. Дія відбувається в інтер’єрі на тлі сірих стін. По центру зображений Христос у повен зріст. Його постава динамічна, подана фронтально, голова повернута вліво. Права рука припіднята на рівні грудей, лівою він притримує розкритий на грудях у пораненому місці червоний хітон. Поверх хітона синій гіматій. Навколо голови – хрещатий золочений німб з буквами-символами: WON. Обабіч німба – монограма: ІC XC.

Перед Христом припав на праве коліно апостол Хома. Його постать розвернена у тричвертному повороті ліворуч. Права рука простягнута до Христової рани, а ліва припіднята на рівні грудей. Вираз обличчя Хоми збентежений. Це безбородий молодий чоловік з кучерявим рудуватим волоссям, одягнений у синій хітон та червоний гіматій. Обабіч центральної частини зображено по групі з п’яти апостолів. З правого боку першим стоїть старець з довгою сивою бородою та вусами. Його постать фронтальна, а голова повернута до наступного апостола. Обома припіднятими руками він показує на центр композиції. Одягнений у зелений хітон та рожево-вохристий гіматій.

Поруч – молодший апостол з довгою рудою бородою та вусами, зображений у профіль. Його права рука прикладена до грудей, а лівою він притримує червоний гіматій. Одягнений у голубий хітон. За ними ще три апостоли, які згуртовані спільною розмовою: сивочолий, сивобородий старець у рожевому хітоні, молодий апостол та літній чоловік з рудим довгим волоссям та короткою круглою бородою. Одягнений у вохристий хітон та зелений гіматій. Правою рукою він підтримує одяг, а вказівним пальцем лівої руки показує на Хому.

Ліворуч – група з п’яти апостолів. На першому плані стоїть спиною до глядача апостол з коротким кучерявим сивим волоссям. Він має круглу коротку та густу бороду. Його голова подана у профіль, права рука зігнута. На ньому синій хітон та коричнево-вохристий гіматій. Перед ним – старець з довгою сивою бородою і вусами. Його постать розвернута в тричвертному повороті до середини. Правою рукою він притримує край гіматія. Одягнений цей апостол у зелений хітон та вохристо-рожевий гіматій. Позаду ще один апостол, постать якого частково перекрита попередніми. У нього також рудувате волосся та коротка округла борідка й та вуса. Одягнений у вохристий хітон. Ліворуч, скраю, стоїть безбородий і безвусий юнак. У нього довге руде волосся. Одягнений він у білий хітон та червоний гіматій. За ним видно частину голови останнього апостола.