2010 р. Через півтора тижні розпочнеться офіційна передача замку в Старому Селі у концесію.…

2010 р. Через півтора тижні розпочнеться офіційна передача замку в Старому Селі у концесію. Уже підготовлені всі документи

Дата: 19.07.2010

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України, крім палацу у Тартакові, ще два замки на Львівщині можуть бути передані у концесію: у Старому Селі та Свіржі. Оголошення про передачу замку у Старому Селі буде опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» протягом наступних півтора тижня, а трохи згодом – про передачу замку у концесію у Свіржі. Про це 15 липня під час виїзної робочої поїздки основними історико-архітектурними пам’ятками Львівщини голови Львівської ОДА Василя Горбаля та його заступника Василя Губицького повідомив заступник начальника управління культурної спадщини Львівської ОДА Андрій Левик.

За його словами, рішення про передачу замків у концесію та створення історико-архітектурного заповідника «Галицька корона» – це правильний шлях, який дозволить залучити додаткові кошти інвесторів у відбудову львівських замків. Він додав, що пакет документів на створення заповідника уже надісланий у Кабінет Міністрів України.

Левик повідомив, що замок у Старому Селі займає територію 2 га. Зараз замок відновлюють силами мешканців та підприємців. Місцеві жителі кажуть, що ще п’ять років тому замок був у дуже занедбаному стані і «навіть пройти по ньому не можна було». Проте зараз тут відбуваються різні місцеві святкування, а також рок-концерти. Байкери приїжджають сюди, й у стінах замку звучить рок-музика. У вихідні у замок приїздить 50 туристів на день. Він наразі не охороняється.

Андрій Левик додав, що цей замок доцільно давати у концесію, адже тут потрібно провести консервацію стін, зробити їх укріплення, що потребує значного фінансування. У замку є й небезпечні елементи, які потребують негайної реставрації.

«За тиждень-півтора в «Урядовому кур’єрі» буде подане оголошення про передачу замку у концесію. Підготовлена уся необхідна документація, незалежними експертами зроблена оцінка вартості пам’ятки. Замок передається у концесію на 49 років», – повідомив Левик. З його слів, інвестор до того часу, поки не відновить замок, не сплачуватиме державі жодних податків, а надалі буде сплачувати кошти у відповідності до вартості об’єкта.

«Замок є ліквідним, і тому концесіонер на нього знайдеться», – запевнив Левик. Він додав, що трохи згодом буде оголошений конкурс і про передачу у концесію замку в Свіржі.

Голова Львівської ОДА під час оглядин замку запитав місцевих мешканців, що вони думають про байкерів, які, за їх же словами, часто приїжджають у замок. На подив усіх присутніх, місцеві мешканці дуже позитивно про них відгукуються: кажуть, що ті навіть самі прибирають за собою.

Джерело: “Західна інформаційна корпорація”