2008 р. Ключ до замку

Марія Остерська

Дата: 30.05.2008

Об’єднати десяток найвідоміших фортифікаційних споруд і палаців Львівщини в заповідник «Замки Західної України» запропонував міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда, перебуваючи в понеділок з робочим візитом на Львівщині. До такого заповідника мають увійти замок у Бродах, Добромилі, Золочеві, Олеську, Свіржі, Жовкві. Як повідомила прес-служба Мінрегіонбуду, керівництво області підтримало пропозицію міністра-земляка.

У разі створення такого заповідника, його дирекція може розміститися на базі Жовківського заповідника. За словами Василя Куйбіди, створення такого заповідника та визначення його статусу залежатиме від позиції Міністерства фінансів та профільної комісії Верховної Ради. Він зазначив, що до цього часу Мінфін був проти. Але тепер, мовляв, коли буде створене таке от нове державне підприємство, виділяти кошти на реставрацію буде легше.

Василь Куйбіда ще не повернувся з робочої поїздки. А в прес-службі Міністерства регіонального розвитку і будівництва кореспонденту «УМ» пояснили, що відповідного рішення про створення такого заповідника Міністерство ще не приймало. До того ж, воно не має повноважень створювати заповідники – це прерогатива Мінкультури.

Газета «Дєло» зауважує, що заява міністра Куйбіди – це місток до передання пам’яток у приватні руки. Передбачається, що держава виділятиме заповіднику щорічно до 3 мільйонів гривень, а переважну частину робіт фінансуватимуть інвестори. Переможець конкурсу, оголошеного ЛОДА на червень, зможе господарювати в одній зі споруд «заповідника», найстарішому в Україні Свірзькому замку, на правах концесії.

Нагадаємо, що про концесію заговорили, після того, як 21 листопада 2006-го уряд Януковича вніс той же Свірзький замок разом із двома іншими пам’ятками Львівщини до переліку об’єктів права державної власності, які можна передавати в концесію. Обласна рада Львівщини тоді сама звернулася до Кабміну з таким проханням.

Пам’яткоохоронці обурилися. А чиновники невтомно пояснювали, що концесія – це не приватизація, а передача замків у тимчасову експлуатацію, безоплатну оренду. Вона передбачає жорсткий контроль з боку держави. Але чи можливо це за наявного в державі рівня корупції і неосвіченості?

До речі, в лютому 2008-го шість областей Західної України оголосили Рік замків та палаців. Однак тоді ж, як повідомляє «Західна інформаційна корпорація», виявилося, що ніхто з культурологів і представників влади не знає достеменно, скільки ж збереглося старовинних замків на Львівщині, Івано-Франківщині, Тернопільщині, Волині, Хмельниччині й Закарпатті. Було вирішено, що кожна область здійснить інвентаризацію пам’яток і земельний відвід та виробить пам’яткам належні «паспорти».

Джерело: “Україна молода”