2009 р. Приміщення інституту віддали римо-католикам

Мирослав Новосад

Дата: 08.10.2009

6 жовтня каплицю Матері божої неустанної допомоги указом Кабміну передали львівській римо-католицькій спільноті. До цього там був конференц-зал науково-дослідного інституту ”Система”. Каплиця розміщена на вул. Винниченка, 32, у центрі міста. Наприкінці липня митрополит римо-католицької церкви Мечислав Мокшицький зустрівся з Юлією Тимошенко. Тоді вона пообіцяла віддати каплицю спільноті.

– Каплиця Матері Божої багато років тому була головним місцем комплексу Вищої духовної семінарії, – каже отець Мар’ян Сковира, 31 рік. – Зараз стан приміщення поганий. Дах багато років протікав, з’явився грибок на стінах. Треба обов’язково реставрувати. Там є унікальні фрески Генріха Яна Розена (культовий львівський живописець. – ”ГПУ”) початку минулого століття. У деяких місцях вони затекли. Їх у світі лише кілька зразків. У папській каплиці у Ватикані, у Львові, у Вірменському соборі, в колишньому храмі Святої Марії Магдалини на вулиці Бандери, 8. Зараз там туалет.

Найближчим часом у каплиці розпочнуть реставрацію фресок.

– Джентльмени про гроші не розмовляють, – посміхається отець Сковира, не хоче називати суму, необхідну для таких робіт. – Узагалі повернення каплиці римо-католицькій спільноті – це перший крок. Наступним буде одержання сусіднього з каплицею храму Стрітення Господнього. Із кінця 1990-х у ньому відправи правлять греко-католики, але історично храм належить нам.

В інституті частина колективу була проти передачі приміщення римо-католицькій спільноті.

– Це ганьба! Відірвати від інституту таке велике приміщення. Ми там важливі конференції проводили. То Юля Володимирівна так перед виборами постаралася? – обурюється працівник інституту. Чоловік відмовляється називатися. – Вийшло так, що й директора не запитували. Те, що частинка фресок замокла, – не наша вина. То ще з періоду розпаду Радянського Союзу. Тоді вентиляційні системи забилися.

Джерело: “Газета.ua”