Вітраж сходової клітки

Вул. Валова, 9

1909-1911 pp., архіт. Й.Сосновський, А.Захарієвич; реконстр. 1925 р., архіт. В.Дердацький

Класичний вітраж, репрезентативний

Гранене, травлене, фактурне, декоративне скло “мороз”. 75: 145 см

Вітраж прямокутної форми, видовжений по вертикалі, розділений двома вертикальними тягами на три сегменти. Вітраж монохромний. Центральний сегмент заповнений граненим матовим склом, декорованим вузькими прозорими смугами по периметру. Композиційний рисунок двох бокових сегментів є віддзеркаленням один одного. Тонке, граційно витягнуте стебло із завитками в’ється від нижнього до верхнього краю сегмента. Стилізовані трилисники доповнюють композицію.

Примітка, Гранені шибки скла, обрамлені кованим металом, декорують балюстради вздовж сходового полотна, інтер’єра кам’яниці. Монохромні вітражі у львівських спорудах є рідкістю, такі вітражі оздоблюють віконні отвори будівлі № 3 на пл. Генерала Григоренка.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, ол. І, спр. 958, арк. І, 3, 14; ф. 2, оп. 1, спр. 959, арк. 15, 35; ф. 2, оп. 1, спр. 960.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с.