Венгрин І. Меч. 1577 р.

Розмір зображення: 800:209 піксел

У XV столітті львівський та краківський цехи мечників були найголовнішими в усій тодішній польській державі. Вважалося, що мечник досягнув вищого щабля у вмінні, лише якщо він попрацював у кого-небудь з майстрів-мечників у Львові або в Кракові. Львівські мечники, свідомі важливості свого ремесла, говорили, що вони мали привілеї «від самого заснування міста Львова», і «у городі, який був майже в самій пащеці татарській, осідали, приходячи сюди з різних країн, щоб робити зброю для людей цього краю» [Łucja Charewiczowa. Lwowskie organizacje zawodowe za czasów Polski przedrozbiorowej. Lwów, 1929, стор. 112 – 113]. І дійсно, серед львівських зброярів були люди різних національностей. Про це свідчить один з кращих документованих львівських зброярських виробів – церемоніальний меч львівських війтів роботи угорця Івана Венгрина з Сігету (с. 383).

Майстер Венгрии. Меч. Деталь. XVI ст. Львівський історичний музей.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 384.