Чорна кам’яниця (№ 4)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Житловий будинок 1589 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 49].

Чорна кам’яниця кін. 16 ст., архіт.П.Красовський. Капітальний ремонт 1675 – 1677 рр., зроблено скульптури на фасаді, відновлено аттік і портали 1 і 2 поверхів; архіт. М.Градовський. В 1884 р. надбудовано 4-й поверх. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Жилий будинок 1589 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Чорна кам’яниця 1588 – 1677, 1884 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

З 1596 р. кам’яниця належава купцю і аптекарю Я.Лоренцовичу, який відкрив тут чи не першу у Львові аптеку. Назва “Чорна кам’яниця” вживається з сер.19 ст. [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 56].

На поч.16 ст. будинок належав Андрієві з Києва і мав назву “кам’яниця Київська”.

В 1571 році будинок знищений пожежею. Його рештки увійшли до нового2-поверхового будинку, спорудженого в 1588 – 1589 рр. архітекторами Павлом Римлянином і Петром Барбоном.

В кін.16 ст. він мав назву “будинок Лоренцовича” від імені власника – Яна Лоренцовича.

В 1596 р. добудовано 3-й поверх.

В 17 ст. він належав доктору Мартину Анчевському і мав назву “кам’яниця Докторовська”. Цей Анчевський встановив над порталом фігуру свого патрона – св.Мартина. В 1675 – 1677 рр. будинок відреставровано і прикрашено скульптурним декором роботи Мартина Градовського.

В 1884 р. надбудовано 4-й поверх.

В 1929 р. в будинку відкрито експозицію історичного музею.