1967 р. Історія українського мистецтва

Головний фасад Чорної кам’яниці, що її збудував наприкінці XVI століття невідомий майстер [припущення, що автором будівлі був Петро Красовський (В. Лозінський), не підтвердились пізнішими дослідженнями (Łucja Charewiczowa. Czarna kamienica i jej mieszkańcy. Lwów, 1935)], виходить на Площу Ринок. Його облицьовано кам’яними брилами з так званим діамантовим рустом, а вікна і вхід мають обрамування з різьбленими соковитими орнаментальними прикрасами. Три поверхи будинку (четвертий поверх і аттік зроблено у XVII столітті) мають з боків пілястри і міжповерхові членування у вигляді невеличких карнизів. Ця скромна за розміром споруда завдяки вільному несиметричному розташуванню різних елементів фасаду та його декоративній обробці, соковитості й пластичності білокам яного різьблення та грі світлотіні створює надзвичайно сильне враження.

Внутрішнє планування мало відрізняється від інших будинків цього типу, але оздоблення інтер’єрів приміщень, як і фасаду, відзначається широким використанням пластичних орнаментальних оздоб.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 79.