Вітраж сходової клітки

Вул. С.Крушельницької, 9

Псевдовітраж, репрезентативний

Скло, травлення, гризайль. 44: 115 см, сегмент

Зберігся лише один сегмент вітражного полотна аркоподібної форми. По краях полотно оперезане матовою смугою. Горішні дві третини вітража займає ще одне обрамлення з тонкої матової смуги, верх обрамлення повторює аркоподібні контури вітража, нижній край рівний, кути фігурні, заокруглені.

В центрі обрамлення на матово-білому тлі знаходиться постать жінки, голова якої ледь повернена вліво, за спиною розвіваються дві тонкі стрічки, сорочка сповзла з плечей, оголивши руки і груди, у правій руці, зігнутій у лікті, – серп та оберемок трав, у лівій – квітка маку, під ногами трави, всіяні маками. У нижній частині вітража у середині двох симетрично розташованих граційних завитків – постать дитини з птахом на руках.

Примітка. Вітражне полотно має типовий романтичний характер, жіноча постать сповнена граційності, вона ступає як Шевченкова Катерина, як мадонна, легка і замріяна.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр.6457.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 218.