Костел св.Єлизавети (№ 1)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Костел св.Єлизавети споруджено в 1903 – 1911 рр. (архіт. Т.Тальовський) у готичному стилі. Висота вежі – 85 м.

Скульптурна група “Розп’яття” на головному фасаді виконана П.Війтовичем (1910 р.). Бароковий амвон в інтер’єрі виконали в 1926 р. П.Війтович і Л.Репіховський. Головний вівтар у стилі арт деко виконано в 1928 – 1933 рр. (архіт. Л.Дьюркович, Ю.Шостакевич, скульптор Я.Райхерт-Тот).

Скульптури св.Ольги, св.Єлизавети, 12 апостолів – 1997 року. Вітражі у вівтарі виконав у 1997 – 1998 рр. В.Шаленко.

З 1990 р. – греко-католицька церква св.Ольги-Єлизавети (пл.Кропивницького, № 1). Греко-католицька (станом на 2001 р.).

Костел св.Єлизавети 1912 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Адресу № 1 від початку 1990-х має греко-католицька церква святих Ольги та Єлизавети, за часів Польщі це був римсько-католицький костел Ельжбєти, який комуністична влада закрила 1946 року. Відтоді храм використовували як склад, а 1962-го за наказом радянської влади спиляли хрест із найвищої вежі та знищили кам’яний хрест перед спорудою. Від початку 1990-х у храмі розпочали реставраційні роботи, які тривають донині.

Джерело: “”, 8 серпня 2008 року, № 114 (422)

Церква святих Ольги й Єлизавети, або пам’ятник цісарському коханню (8.12.2014 р.)