2004 р. Вітражі Львова

До зразків мистецтва зрілого модерну належить і вітражне полотно, яке декорує віконний отвір у помешканні на вул. М.Коперника, 12 (1907-1908 pp.; apx. Михайло Улам, Зигмунд Кендзерський) [Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр.5439, арк.54, 72; спр. 5440, арк.1]. У композиційній схемі, почленованій вертикальними тягами на три частини, домінує звичний елемент – медальйон. Проте в даному разі контури овального медальйона служать лише обрамленням для картини, на якій зображена вишукана ваза з пишними трояндами, барвінком, вигнутими стеблами та звисаючим листям, яке в двох місцях вихоплюється за рамки овала, влучно порушуючи надмірну правильність рисунка композиції. Цю особливість, а саме оконтурювання пейзажних чи натюрмортних зображень овальними обрамленнями, немов живописної картини, зустрічаємо не тільки у львівських (вул. Зелена, 22; 1911-1913) [Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр. 4098, арк.122; спр. 4099, арк. 3], коломийських (музична школа), івано-франківських (Центральний ощадний банк, вул. І.Мазепи), а й у краківських вітражах (вул. Флоріанська, 45). Лінії овала замикають центральну композицію, організовують її, підпорядковують геометризованому рисунку спайок монохромного тла.

Використання поєднань ніжних відтінків кольорового скла – блакитного, рожевого, ясно-зеленого, сіро-перламутрового, охристого – відповідають функціональному призначенню вітражного засклення в помешканні. Закриваючи малоестетичний вигляд вузького дворового колодязя, вітраж не заважає проникненню світла в затемнену нішу квартири. Він є природною підсвіткою, яка м’яко розсіює промені, створює настрій, комфорт і затишок у помешканні.

Вітраж віконного отвору в ніші вдало гармонує з кольоровим заскленням вікна і балконних дверей цього помешкання. Вони мають зближену систему композиційного вирішення і тому творять єдиний ансамбль вітражної оздоби квартири. Лрібні півсферичні елементи, які декорують рамку-овал на вітражі ніші, отримують повтор у рисунку оздоб трьох люнетів над балконними дверима та вікнами. Зібрані у вітражне полотно модулі прозорого та охристого скла створюють піднесений настрій навіть у похмуру погоду, забарвлюючи проникаюче світло у жовтавий колір.

Подібної комплексної вітражної оздоби помешкань у житлових будинках Львова більше не трапляється, хоча зразки вітражних засклень самих віконних отворів маємо.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 120 – 121.