Кляштор св.Лазаря (№ 27)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Монастир-шпиталь св.Лазаря 17 – 18 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Шпиталь засновано на поч. 17 ст. на Калічій горі; трохи пізніше він був перенесений на північно-західний схил гори Вроновських. Костел почали будувати в 1620 р. за проектом Амвросія Прихильного. У 1631 р. роботи продовжив Якоб Боні, завершив споруду в 1670 р. Мартин Годний. До костелу з обох боків примикають два корпуси шпиталю.

В 1845 р. на розі вул.Коперніка і Колесси збудовано будинок престарілих. Він діяв до 2 світової війни.

У колишньому костелі Святого Лазаря (будівля № 27) у 1950-х роках функціонував Клуб сліпих, сьогодні тут Львівська державна хорова капела “Дударик”, Львівська державна хорова школа, Львівське екуменічне християнське братство та Рада військово-мисливського товариства Західного регіону України.

Джерело: “”, 25 липня 2008 року, № 106 (415)