Святі патрони Польщі

1894 р., начерки Я.Матейка, картони Т.Лісевича

Презбітерій Катедрального костелу (четверте вікно праворуч)

Свинцеве обрамлення, моліроване скло, протрави, шварцлота

Вітражне полотно, переділене вертикальною тягою на дві частини, представляє почергово то дві взаємовідповідаючі постаті в архітектурному обрамленні, то герби держав і родин. Увінчує вітраж зображення Ісуса Милосердного і Божої Матері в оточенні у вигляді трилисника. Нижче – постаті Св.Йосафата Кунцевича та Св.Казимира, далі – герби Польщі і Литви, Львова та Вільнюса. З рухом униз – зображення постатей Св.Яна з Дуклі та Св.Юрія. Завершує вітраж постать колінопреклоненого фундатора графа Борковського і герб його родини. Барви вітража вирізняються темними глибокими тонами, на тлі яких ясніють лики і німби святих.

Примітка. Вітраж виконала фабрика Мейєра в Мюнхені. Образ благословенного Яна з Дуклі представлений на двох вітражах презбітерію художниками Т.Лісевичем і С.Качор-Батовським. Ян народився 1414 р. в Дуклі. Навчався в Кракові. Повернувшись до батьків, сповнений любові до Бога, відрікається світського життя, і йде в гори Карпати. Живе там в смиренності, постах і молитвах кілька років. Згодом прямує до Львова і вступає до монастиря францисканів, де за короткий час завойовує шану і любов. На старість Ян втрачає зір, і Бог обдаровує його духом пророцьким. Помер у 1484 р. Тіло його захоронене в костелі бернардинів у Львові.

Література. “Świat”. – Kraków. – 1893. – S. 196.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 175.