Вітраж сходової клітки

Вул. Є.Гребінки, 8

Псевдовітраж, репрезентативний

Скло, травлення. 58: 60 см

Вітражне полотно було розділене віконними рамами на чотири частини. Зберігся лише правий верхній сегмент полотна. Вітраж оконтуре-ний по краях тонкою матовою смугою, оздобленою по кутах витонченим трилисником. На біло-матовому тлі у центрі полотна зображений хлопчик, який сидить на гілці горобини. Лівою рукою дитя опирається на гілку, голова ледь повернута вправо, правою зігнутою в лікті рукою тримає плоди, права нога закинена на гілку, ліва – опущена додолу. Листки і плоди дерева розташовані таким чином, що оточують фігурку умовним колом. Усі деталі зображення оконтурені тонкою темною лінією.

Примітка. Фігуративні зображення на вітражах львівських кам’яниць зустрічаються дуже рідко. Ще один приклад такого зображення на вітражі сходової клітки будинку № 25 на вул. Пекарській (останній поверх).

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр.2608.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 217.