2010 р. Музей-меморіал “Тюрма на Лонцького” збереже свій статус

Дата: 08.11.2010

“Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”” збереже свій статус. Триває планомірна робота щодо передачі цілісного майнового комплексу від СБУ до сфери управління Українського інституту національної пам’яті. Зокрема, це приміщення музею, частина приміщень, які використовують працівники МВС. Акт прийому-передачі підписано 4 листопада комісією, до складу якої входять представники Інституту, СБУ, МВС, Музею, ЛОДА. Про це повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

Ми працюємо над тим, щоб передача проходила відкрито і юридично правильно. Йдеться про внесення змін до статуту музею. Щодо цього скеровано відповідний лист до директора Інституту Валерія Солдатенка», – повідомив під час брифінгу перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків.

За словами посадовця, передача цілісного майнового комплексу покращить діяльність музею, оскільки СБУ не є установою, яка може проводити відповідну наукову роботу, дослідження. «Відповідно до доручення Президента України від 21 вересня 2010 року щодо передачі комплексу, держава має забезпечити стабільне фінансування роботи закладу з держбюджету.

Фінансування з державного бюджету дозволить забезпечити комплексне вивчення на загальнодержавному рівні політики репресій окупаційних режимів, спротив їй визвольного руху і здобуття Незалежності та багато інших питань. Для повноцінного функціонування слід зробити ще багато речей. З цією метою голова ЛОДА найближчим часом підпише доручення про створення комісії чи робочої групи з метою надання допомоги у супроводі передачі і ремонті приміщень, даху, створення належних умов наукових працівників, безперебійного надання комунальних послуг. Зараз керівництво музею працює над укладанням кошторису», – додав М. Янків.

Він зазначив, що влада зі своєї сторони зробить усе, щоб процес передачі цілісного майнового комплексу завершився до кінця 2010 року.

М. Янків також нагадав присутнім, що у 2005 році громадськість виступила з ініціативою створення музею. «Обласна, міська влада, СБУ підтримали ініціативу. У 2008 році колегія СБУ ухвалила відповідне рішення про виділення приміщень, земельної ділянки. У червні 2009 року музей розпочав свою роботу. У жовтні 2009 року, відповідно до Указу Президента України, музею було надано статус національного.

Цим же ж указом КМУ доручено опрацювати питання передачі музею до сфери управління Інституту національної пам’яті. Попередній уряд не вирішив згаданого питання. Тому 21 вересня 2010 року було видано доручення Президента України щодо передачі цілісного майнового комплексу та забезпечення належного фінансування з держбюджету», – пояснив М. Янків.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»