2009 р. Створене Садовим ЛКП бере бюджетні гроші, але не цікавиться створенням Меморіалу…

2009 р. Створене Садовим ЛКП бере бюджетні гроші, але не цікавиться створенням Меморіалу «Тюрма на Лонцького»

Дата: 23.09.2009

Учора на засіданні постійної депутатської комісії з питань культури, дозвілля, промоцій, засобів масової інформації та туризму Львівської міськради під головуванням Маркіяна Іващишина про розвиток Меморіалу «Тюрма на Лонцького» доповідав його директор Руслан Забілий, – про це сьогодні, 23 вересня, повідомив кореспондент ЗІКу.

У Меморіалі «Тюрма на Лонцького» від часу його створення 16 квітня ц.р. та відкриття 28 червня вже відбулося кілька резонансних акцій за участю високих посадових осіб держави. Проекти перших експозиції вдалося здійснити завдяки співпраці ініціативної групи із створення музею, наглядової ради музею із Галузевим державним архівом СБУ, Центром досліджень визвольного руху, Українським інститутом національної пам’яті, товариством «Меморіал» ім. В.Стуса, міжнародним благодійним фондом «Україна 3000» тощо.

Однак у жодній акції створене із волі мера Львова Андрія Садового 17 квітня ЛКП музей «Тюрма на Лонцького» участі не брало й навіть не цікавилося розвитком Меморіалу. Негативом існування ЛКП було затягування часу із підписанням угоди між СБУ, Львівською облрадою та Львівською міськрадою щодо сприяння діяльності Меморіалу. Іще одним негативом є те, що гроші із міського бюджету йдуть не на Меморіал, а на утримання структури-дублера.

Так виконком ЛМР без погодження із профільною депутатською комісією вділив ЛКП 300 тис. грн для зарплатні штату на чолі із колишнім помічником мера Садового Тарасом Чолієм. Підписання багатосторонньої угоди дає у перспективі можливість створити музей державного значення з метою набуття з часом статусу національного.

Коли ж нарешті договір підписали, то постало питання фінансування робіт у приміщеннях. «Фактично, з наступного тижня ми приступимо до точкового ремонту даху та заведення опалення в приміщення, які не опалювалися з 1996 року. Далі йтиме розробка зонування, реставраційні роботи в приміщенні. Поки приміщення не готове до роботи, розгортати масштабну репрезентацію у ньому нема сенсу.

Для першого етапу штат музею потребує не 30-50 людей, а усього лиш 5 кваліфікований працівників, які могли б зрушити з місця справу. Дивує, що для ЛКП потрібен такий великий штат. Я зустрічався із Андрієм Івановичем Садовим, і ми навіть були готові взяти Чолія в наш штат, щоб він був спільно з нами. Але попри усні запевнення про спільну працю, робиться щось зовсім відмінне. Від 28 червня, коли відкрився Меморіал, жодної співпраці не було», – сказав Руслан Забілий.

Також директор Меморіалу вважає найважливішою фондову роботу. «Фонди можна поповнювати також і колекціями приватних документів. Є музейна книга надходжень, це документ строгої звітності, куди головний охоронець музейних фондів записує придбання, Книга реєструється у міністерстві культури. Отож кожен, хто вважатиме за потрібне передати свої документи, може бути певним у їх пильному збереженні, бо до фондосховища навіть директор без супроводу головного охоронця фондів зайти не має права», – гарантував Руслан Забілий.

Довідка ЗІКу. Створене міською владою комунальне підприємство «Меморіальний музей жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», директором якого є Тарас Чолій, фінансується із міського бюджету, але участі у створенні Меморіалу не бере. Натомість за багатостороннім договором СБУ надає свої приміщення для початку роботи Меморіалу, виплачує комунальні видатки на його утримання та частково на ремонтні роботи та оплачує роботу 5 посадових одиниць.

Центр визвольного руху забезпечує науково-дослідний супровід, створення експозицій. Інститут національної пам’яті у перспективі обіцяє фінансувати музей. Львівська облрада пообіцяла близько 400 тис. грн на фінансування музею вже у наступному році. Наразі Меморіал перебуває у підпорядкуванні СБУ, доки він не буде виведений загальнодержавний рівень. Тоді він буде підпорядкований Інституту національної пам’яті.

У створенні Меморіалу попереду дуже великий об’єм роботи для істориків, архітекторів, археологів та дизайнерів, на що потрібне потужне фінансування.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»