2009 р. Наливайченко підтримує громадськість у конфлікті з Садовим щодо меморіалу на…

2009 р. Наливайченко підтримує громадськість у конфлікті з Садовим щодо меморіалу на Лонцького у Львові

Дата: 22.06.2009

Валентин Наливайченко вважає позицію міського голови Львова в питанні створення Меморіалу «Тюрма на Лонцького» неконструктивною і переконаний, що цей меморіальний комплекс повинен набути загальнодержавного значення. Він також нагадав, що колегія СБУ прийняла рішення про виділення споруди та земельної ділянки для потреб Меморіалу і для забезпечення діяльності робочої групи, а тому здивований реєстрацією комунального підприємства та призначення його керівника. Про це сьогодні, 22 червня, ЗІК повідомили у Центрі досліджень визвольного руху.

Валентин Наливайченко написав львівським громадським діячам та членам робочої групи зі створення Меморіалу: «Ми підтримуємо, що поведінка міського голови щодо призначення керівника львівського комунального підприємства «Музей» Тюрма на Лонцького» без погодження з громадськістю та робочою групою, яка впродовж двох років працювала над питанням створення музею, є неконструктивною», – повідомили Центру досліджень Юрій Шухевич та Ірина Калинець.

Керівник СБУ, в оперативному управлінні якої є приміщення колишньої тюрми «на Лонцького» та прилегла територія, повідомив львів’ян, що детально проінформував Президента України про дану ситуацію. СБУ вирішення конфлікту вбачає через відновлення діяльності робочої групи як координаційного органу створення Меморіалу та підвищення статусу об’єкту до загальнодержавного. Наливайченко нагадав, що в 2008 році Колегія СБУ прийняла рішення про передачу приміщень під даний комплекс та забезпечення сприяння діяльності робочої групи.

Нагадаємо, що над створенням Меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів на території «тюрми на Лонцького» понад два роки спільно працювали громадські організації, Служба безпеки України, Центр досліджень визвольного руху, Львівська обласна рада та Львівська міськрада. Однак, міська влада, поза згодою партнерів у справі розвитку цього музею та власника приміщення – СБУ, самовільно прийняла рішення про створення комунального підприємства з назвою, аналогічною назві Меморіально-дослідницького комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та призначила його директора.

Така ситуація шокувала львівську громадськість. Члени робочої групи – головного координаційного органу із творення Меморіалу, а також Герой України Роман Шухевич, відомі діячі дисидентського руху Ірина та Ігор Калинці, Іван Гель, Іван Губка, Стефанія Шабатура, Ярослав Дашкевич направили скаргу до Голови СБУ Валентина Наливайченка.

Довідка. Ініціативу львівської громадськості щодо створення в приміщенні колишньої тюрми «на Лонцького» Меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів підтримали Львівська міська рада, Львівська обласна рада та Служба безпеки України. Координацію робіт зі створення Меморіалу здійснює Робоча група, до складу якої увійшли представники названих структур, Центру досліджень визвольного руху та відомі громадські діячі.

Колегія Служби безпеки прийняла рішення про виділення приміщень та земельної ділянки для потреб майбутнього Меморіалу, вперше відкрила доступ до приміщень тюрми науковців та громадськості, надала відповідні згоди для проведення першочергових робіт.

Центр досліджень визвольного руху провів ґрунтовне дослідження історії тюрми, проводить збір спогадів та свідчень колишніх в’язнів.

Результатом роботи групи стало затвердження Ідеї Меморіалу, проекту концепції, проведення першого етапу міжнародного архітектурного конкурсу. Робочою групою напрацьовані першочергові заходи в рамках створення Меморіалу: організувати і провести фотофіксацію музейного приміщення та прилеглої території, провести історико-архітектурні дослідження та обстеження приміщень в’язниці, розробити зонування приміщення музею та прилеглої території, провести першочергові архітектурно-реставраційні, ексгумаційні роботи.

Натомість міською радою впродовж двох років не виконувалися зобов’язання щодо фінансування підготовчих та першочергових робіт, без участі інших сторін та без узгодження із власником приміщення – СБУ та іншими партнерами проекту самостійно прийнято рішення про створення комунального підприємства з назвою, аналогічною назві Меморіально-дослідницького комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»