2008 р. У Львові у «тюрмі на Лонцького» таки створять Меморіал пам’яті жертв окупаційних…

2008 р. У Львові у «тюрмі на Лонцького» таки створять Меморіал пам’яті жертв окупаційних режимів

Дата: 19.11.2008

Колегія Служби безпеки України на виконання Указу Президента України В. Ющенка «Про заходи у зв’язку із 70-ми роковинами «Великого терору» прийняла рішення щодо створення спільно з Львівською міською радою в адміністративній будівлі УСБУ у Львівській області Меморіального комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів у Львові на вул. Степана Бандери, 1 (сумнозвісна колишня тюрма «на Лонцького»). Цей крок сприятиме подальшому відновленню історичної справедливості, увіковіченню безвинно закатованих у цих стінах за часів тоталітарного режиму та під час війни жителів України. Про це сьогодні, 19 листопада, ЗІК повідомив прес-центр СБУ.

Як свідчать документальні матеріали, за весь час свого існування ця будівля (збудована у 1890 році) використовувалась як тюрма органів австрійської та польської поліцій, німецької поліції «Гестапо», а також НКВС, МДБ та КДБ СРСР.

Особливо трагічною сторінкою в історії «тюрми на Лонцького» став червень 1941 року, коли органи НКВС перед відступом зі Львова радянських військ, розстріляли тут сотні ні в чому невинних людей, котрих не змогли вивезти на схід. Серед них – особи похилого віку, жінки і навіть немовлята. З вересня 1939 року до червня 1941 року у в’язниці на Лонцького було знищено понад 3 тисячі українців.

Під час фашистської окупації ця в’язниця використовувалася для утримання в’язнів. Згодом у цій в’язниці розташувалося міське управління міліції та слідчий ізолятор КДБ, де свого часу утримувалися В’ячеслав Чорновіл, Іван Гель, Петро Франко, брати Горині, Ігор та Ірина Калинці.

10 липня цього року сесією Львівської міської ради прийнято ухвалу «Про затвердження Програми увіковічення пам’яті жертв тоталітарних репресій на 2008-2010 роки», якою передбачено створення Меморіального комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів за рахунок коштів міського бюджету. Для проведення проектних та ремонтно-реставраційних робіт на спорудженні Меморіального комплексу у 2008 році міським бюджетом Львова передбачено 875 тис. грн.

Це перший досвід створення в Україні такого Меморіального комплексу. Знаковим є те, що ці заходи є результатом співпраці Служби безпеки України, Українського інституту національної пам’яті, органів місцевої влади та львівської громадськості, які одностайні у розумінні того, що меморіал матиме загальнодержавну та суспільну значимість для увіковічення пам’яті жертв окупаційних тоталітарних режимів.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»