Політехнічний інститут (№ 12)

Розмір зображення: 1600:602 піксел

Будинок Політехнічної школи (вул.С.Бандери, № 12) споруджено в 1874 – 1877 ст. (архітектор Ю.Захаревич) у стилі ренесанс. Аттік прикрашено алегоричними скульптурами Л.Марконі, які втілюють інженерні науки, будівництво та механіку. В інтер’єрі актового залу – панно, виконане за ескізами польського художника Яна Матейка його учнями.

Нині (1999 р.) тут розміщено головний корпус університету “Львівська політехніка”.

Будинок політехнічного інституту 1874 – 1878 рр. (№ 21) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Адресу № 12 від часів Австрії та Польщі має Національний університет “Львівська політехніка”, за польських часів її також мала Астрономічна обсерваторія при “Політехніці”.

Джерело: “”, 1 серпня, 2008 року, № 110 (418)

Слід знати, що головний фасад будинку (вздовж вулиці Бандери) орієнтований на південь.