2011 р. Дізнавшись, що будинок отримав статус пам’ятки, забудовники почали його нищити

Після отримання будинком на вул. Грушевського, 4-б статусу нововиявленої пам’ятки культурної спадщини, працівники ТОВ “Грааль”, яке свого часу безкоштовно отримало будинок для знесення, почало його нищити – будівлі відключили опалення та водопостачання, розпочали демонтаж вікон та аутентичних кованих конструкцій балкону. Громадськість м. Києва звернулась до голови постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця з проханням допомогти та не допустити руйнування пам’ятки.

«Поки будинок не мав статусу пам’ятки і не охоронявся законом, його нищили не активно – доводили до занепаду. Як тільки, визнання будинку пам’яткою поставило під загрозу план зведення нового готелю-хмарочоса у дворі готелю «Дніпро», забудовники взялись за грубу руйнацію цінної споруди», – зазначив О. Бригинець.

Голова комісії звернувся до відповідних служб КМДА з проханням вжити заходів з метою недопущення руйнування будівлі і повернення її до комунальної власності.

«Без вікон і опалення, під дією вологи і морозів, розпочнеться прискорене і невідворотне руйнування пам’ятки. Тому, ми, кияни, повинні відстоювати цей будинок, не лише для збереження самої будівлі, а й для того, щоб не дати забудовникам вчити акт вандалізму: побудувати на Хрещатику «свічку», – закликав О. Бригинець.