2011 р. Замість 60-поверхового монстра в центрі Києва має залишитись історичний будинок з…

2011 р. Замість 60-поверхового монстра в центрі Києва має залишитись історичний будинок з мистецьким центром

Дата: 13.05.2011

Громадські організації виступають з пропозицією в порядку експеременту надати можливість створити в будинку за адресою вул. М. Грушевського, 4-Б на Європейській площі – який намагаються знищити задля будівництва висотного готелю – Громадсько-мистецький центр, який зможе запрацювати ще до Євро-2012. Про це повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Плани зі знесення будинку і будівництва готелю викликають обурення громадськості, тому один зі способів не допустити скандального будівництва – створити в будівлі культурний центр. Нагадаю, таким же шляхом кияни пішли щодо Пейзажної алеї, коли замість запланованого будівництва, громада самовільно влаштувала парк скульптур. Цього разу шлях до мети значно складніший», – наголосив О. Бригинець.

Громадські органіцації готові взяти будівлю в безоплатну оренду і своїм коштом сворити громадсько-мистецький центр, який почне свою роботу протягом року. «Крім того, я ініціюватиму питання про надання цій будівлі статусу нововиявленої пам’ятки архітектури, для чого є всі підстави», – заявив О. Бригинець.

Будинок збудований 1908 року власником першого в царській Росії заводу з виробництва цегли. В різні часи в будинку жили та творили художники, музиканти, скульптори та інші митці. Сьогодні в будівлі перебувають громадські, правозахисні, природоохоронні, дитячі та мистецькі організації: ГО Матері Землі, ГО «Маю вибір», МГО Мистецька платформа», які де-факто створили Центр сприяння розвитку громадянського і творчого суспільства.

«Таким чином Київ отримає ще один історичний об’єкт в якому громада планує розмістити культуриний заклад і ми нарешті знімемо питання про будівництво на цьому місці готеля-хмарочоса, який за певними версіями може сягати понад 60-поверхової висоти», – переконаний О. Бригинець.

Нагадаємо, у 2009 році будинок поспішно передали під знесення ТОВ «Грааль», з метою побудови за цією адресою 160-метрового готельного комплексу. Проект був розкритикований досвідченими архітекторами Києва і викликав осуд громадськості ще на етапі його обговорення. Тому ТОВ «Грааль» зараз не використовує приміщення, а доводить історичний будинок до занепаду.

Депутат зазначив, що невдовзі ця будівля, якій не наданий офіційний статус пам’ятки, може повторити долю будинку Ш. Алейхема, маєтку Казанського та інших уникільних київських споруд.