Володимир Могилевський

2003 р. Звід пам’яток Києва

424.2. Альтанка, 1897–98 (архіт.). На середній терасі парку на північ від пам’ятника князю Володимиру поблизу лінії фунікулера.

Зведена коштом мецената, російського підприємця В. Кокорєва, який під час відвідин Києва 1862 пожертвував місту 1 тис. крб. асигнаціями на спорудження паркового павільйону. Будівництво відкладалося до 1896, коли сума пожертви разом з відсотками вже складала понад 3,5 тис. крб. На ці кошти міська влада вирішила збудувати не одну, а дві альтанки (другу – у сквері на Андріївському узвозі). Право проектування та виготовлення павільйонів обстоювали дві варшавські фірми «Конрад Янушевич і К°» та «Гостинський і К°». Перевагу було віддано проекту останньої.

Керівництво і нагляд за інженерно-будівельними роботами здійснив арх. Є. Єрмаков. У кін. 1897 роботи з проектування та виготовлення павільйону були завершені, на поч. 1898 альтанку для середньої тераси Володимирської гірки разом з павільйоном для скверу на Андріївському узвозі в розібраному вигляді перевезли залізницею з Варшави до Києва. У кін. 1898 альтанку встановлено на кам’яному цоколі на спеціально для цієї мети спланованому майданчику.

Металева восьмигранна центрична споруда. Перекрита складчастим дахом, що спирається на вісім тонких кручених колонок на п’єдесталах. З чотирьох протилежних боків колонки з’єднані між собою дугами арок, завершених фризом і трикутним фронтоном, на інших гранях – прямими фризами. Верхню частину споруди по периметру восьмерика та огорожу майданчика (збереглася частково) оздоблено ажурним декором, в якому поєднуються рослинні та геометричні елементи. Дах увінчує ажурний ліхтарик під параболічною гранчастою банькою. Горизонтальні ребра даху прикрашено декоративним гребінцем.

Споруда у формах історизму належить до найкращих садово-паркових будівель Києва.

Сементовский Н. Киев, его святыни, древности, достопамятности… – К.; СПб., 1900.