Тетяна Трегубова

279. Міст пішохідний через Венеціанську протоку, 1966 (архіт.).

Гідропарк. Над Венеціанською протокою, назва якої походить від місцевого топоніму «Київська Венеція», що належав до острівного поселення Передмостова слобідка біля Миколаївського ланцюгового моста (поселення знищено нацистами 1943). З’єднує Гідропарк, закладений 1965–68 на місці слобідки, з о. Долобецьким.

Автори проекту – інж. В. Коваль, архітектори О. Ільяшенко, В. Суворов, І. Шпара. Довж. – 144,0 м, шир. – бл. 10,0 м.

Однопрогінний, арковий, збірний залізобетонний. Прогінна частина складається зі з’єднаних напіварок, на які спираються вертикальні стовпи, що підтримують панелі дорожнього полотна з тротуарами. На кінцевих частинах моста влаштовано гранітні сходи до пляжів. Прилеглі берегові відкоси облицьовано фактурними та гладенькими бетонними плитами. Просте металеве огородження складається з вертикальних стрижнів.

Вдало віднайдені пропорції, гарно прорисована полога кругова дуга ажурної споруди створюють виразний образ одного з найкращих мостів Києва.

Література:

Город-герой Киев / Н. К. Шило, Р. И. Придатко, В. Д. Махрин., Г. М. Слуцкий. – М., 1975; Киев: Энцикл. справочник. – К., 1982.