Марія Гончаренко

Житловий будинок комунальників, 1935 р.

(архіт.).

Вул. Артема, 26-а.

В ряді забудови вулиці, домінує над сусідніми дво-, триповерховими будівлями кін. 19 – поч. 20 ст. Зведений за проектом арх. М. Гречини.

Шестиповерховий, цегляний, трисекційний, тинькований, у кожній із секцій по дві квартири на поверсі. Запроектовані одно-, дво-, трикімнатні квартири комфортного планування. Прийнято конструктивну систему поздовжніх несучих стін. Дах двосхилий, черепичний. Головний фасад вирішено симетрично відносно слабко наміченої осі. Композиція фасаду статична й урівноважена, відображає функціональність планувальної структури. Основним композиційним елементом є ризаліт центральної секції, завершений декоративною аркадою на рівні четвертого і п’ятого поверхів. Додатковими засобами пластичного вирішення фасаду є масивні огорожі балконів, розшивка площини стіни на великі рифлені плити, декоративний великий руст на наріжних частинах споруди і масивний вінцевий карниз. Дворовий фасад не тинькований, його композиція відзначається функціональністю і простотою.

Будинок є одним з цікавих і характерних для того періоду прикладів, коли автор вирішує завдання монументалізації архітектурного вигляду житлового будинку, використовуючи класицистичні архітектурні форми.

Гіляров С. Два роки столичної архітектури // Соц. Київ. – 1937. – № 2.