Поховання Прохора Лободника (Лебідника)

Євген Кабанець

489.2.20.17.1. Поховання Прохора Лободника (Лебідника) 1107 (іст.).

У південному аркасолії церкви преподобного Антонія Печерського.

Прохор Лободник (Лебідник; ? – 1107) – чернець, доброчинець. Уродженець Смоленська, постригся в Києво-Печерському монастирі за ігуменства Іоанна (1088 – 1103). Був відомий завдяки чудотворінням та доброчинності, завжди тримав великий піст. За переказами, вславився тим, що під час голоду в Києві у кін. 1080-х рр. виготовляв їстівний хліб з лободи (такий хліб їв сам протягом життя), перетворював попіл на сіль і роздавав усе нужденним людям, у той час як київський кн. Святополк Ізяславич гендлював на цьому. Конфлікт між останнім та монастирем вирішився на користь Прохора, який згодом здобув велику повагу в князя.

День пам’яті – 10 лютого.

Література:

Києво-Печерський патерик. – К., 1931; Колпакова В. М., Кабанець Є. П. Комплексні медико-антропологічні дослідження святих мощей Києво-Печерської лаври // Дива печер лаврських. – К., 1997; Тихомиров М. Н. Древняя Русь. – М., 1975.