Вхід до Ближніх печер (№ 41)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Вхід до Ближніх печер (корпус № 41) 1818 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Вхід до Ближніх печер

Будівля споруджена у 1749-1751 рр. за проектом архітектора І.Г.Шеделя. Розташована на подвір’ї Ближніх печер біля північно-східного фасаду Хрестовоздвиженської церкви. Спочатку будівля мала вигляд відкритої аркади – галереї. На початку ХІХ ст. за проектом архітектора А.І.Меленського над галереєю замість дерев’яного поверху будинку надбудовують цегляний. Остання значна перебудова споруди відноситься до кінця ХІХ ст.

Будівля цегляна, прямокутна у плані, витягнута по осі схід-захід, збудована на крутому схилі, тому з південного боку має два поверхи, а з північного – тільки один верхній поверх. Перший поверх корпусу з південного боку – це відкрита аркада-галерея на цегляних стовпах. Одночасно галерея служить входом до Ближніх печер. Другий поверх облаштували, як келії для паламарів.

Готуючись до святкування 1000-річчя прийняття християнства на Русі, були виконані ремонтно-реставраційні роботи. У 1990 р. будинок був переданий Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі.