Поховання Аліпія (Алімпія) Іконописця

Євген Кабанець

489.2.20.3. Поховання Аліпія (Алімпія) Іконописця бл. 1114 (іст.).

Поблизу старої трапезної.

Аліпій (? – бл. 1114) – перший відомий за ім’ям давньоруський іконописець, мозаїст. Навчався у візантійських майстрів, разом з ними розписував собор Успіння Пресвятої Богородиці Києво-Печерського монастиря. Прийняв чернечий постриг за ігуменства Никона Великого (1077 – 88), пізніше одержав священицький сан. Вважається автором кількох уславлених ікон, зокрема, «Печерська Пресвята Богородиця з Антонієм і Феодосієм Печерськими» зі Свенського Брянського монастиря та «Ярославська Оранта»; обидві нині зберігаються у Третьяковській галереї (Москва, РФ). Припускають, що Аліпій також брав участь у створенні мозаїк Свято-Михайлівського Золотоверхого собору. Практикував і як лікар, готував ліки з рослинних і мінеральних компонентів, як і фарби для живописних робіт.

Вшановується церквою як святий. День пам’яті – 17 серпня.

Література:

Асеєв Ю. С. Джерела. Мистецтво Київської Русі. – К., 1980; Києво-Печерський патерик. – К., 1931; Колпакова В. М., Кабанець Є. П. Комплексні медико-антропологічні дослідження святих мощей Києво-Печерської лаври // Дива печер лаврських. – К., 1997; Кончин Е. В. Алимпий Печерский – быль или легенда? // Загадки старых картин. – М., 1979; Лазарев В. Н. Михайловские мозаики. – М., 1966; Логвин Г. Н. Легендарный художник // Знання та праця. – 1970. – № 8; Овчинников А. Н. «Пантелеймон» из ГМИИ и «Богоматерь Печерская» из ГТГ в свете реставрационного исследования // Русское искусство ХI – ХII в. – М., 1986; Пуцко В. Г. Киевский художник ХI века Алимпий Печерский (по сказанию Поликарпа и данным археологических исследований) // Wiener Slavistisches Jarbush. – 1979; Серафима, игумения. История Киево-Печерской Лавры. – К., 2001. – Кн. 1.