Братський корпус (№ 44)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Братський корпус на Ближніх печерах (корпус № 44) кін.18 – поч. 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Братський корпус на Ближніх печерах (корпус № 44) кін.18 – поч. 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Братський корпус на Ближніх печерах

На території Ближніх печер у кінці XVIII – на початку XIX cт. за проектом архітектора О.П.Середи були побудовані двоповерхові, кам’яні келії “для розміщення монашествуючої братії”.

Братський корпус у плані має вигляд неправильного витягнутого прямокутника з галерейним плануванням. З північного боку будівлі розміщена відкрита галерея. На першому поверсі вона має пілони, а на другому – колони тосканського ордера. Головний – південий фасад – ділиться пілястрами по вертикалі. Вікна й двері прикрашені простими наличниками. Корпус побудований у стилі класицизму.

Будівля ніколи не перебудовувалась і дійшла до нашого часу без будь-яких змін.

У наш час цей корпус використовується Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою.