Келії (№ 45)

Келії (№ 45)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Братські келії на Ближніх печерах (корпус № 45) 2 пол.19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Братські келії на Ближніх печерах

На території Ближніх печер у 1891 році за проектом архітектора О.П.Середи було побудовано кам’яне двоповерхове приміщення для “розміщення монашествуючої братії”.

Братські келії являють собою двоповерхове прямокутне в плані приміщення, фасади якого виконанні в псевдоруському стилі. Вікна і двері корпусу декоровані простими наличниками. Західна частина – двоповерхова, а східна – триповерхова, у зв’язку з різким перепадом рельєфу. На південному фасаді влаштована відкрита галерея.

Зараз будівля використовується Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою.

Джерело:

На фронтоні дата – 1890 р. Над входом – нова (поч. 21 ст.) мозаїка “Спас Нерукотворний”. У 2007 р. – конференц-зал.