2011 р. У Лаврі відкриють сад і винні погреби

Києво-Печерська Лавра відкриє свої таємні куточки. Невдовзі всі охочі зможуть прогулятися митрополичим садом і відвідати погріб, де зберігали церковне вино, повідомляє СІТІ.

Знаменитий сад з’явився в лаврі ще в 17 столітті. Тоді, кажуть історики, прогулянки під сливами та яблунями були значно приємнішими. “Тут були доріжки, альтанки, лавочки тут гуляли приручені павичі, журавлі, на деревах стрибали білки. Тут любив гуляти митрополит. До речі, вхід в сад був просто з дому митрополита”, – розповіла історик заповідника Євгенія Чередниченко.

Нині саду саме дозріли яблука. Упродовж багатьох століть лаврські дари прикрашали королівські та князівські столи. За кількасот років сад розрісся мало не втричі. Нині в лаврі близько 50 яблунь та з десяток слив, груш та кизилу.

Однак, найбільше туристів зацікавить старовинний льох у саду, переконані в лаврі. Таких льохів на території заповідника чотири. 17-19 століттях ці підземні галереї були повнісінькі бочок церковного вина.

Поки що сховище пустує, але згодом монахи обіцяють виправити ситуацію.

“Все залежить від меценатів, дай боже, щоб вони були і від наших зусиль. Ми плануємо звернутися до держави з проханням про фінансування”, – сказала гендиректор Києво-Печерського історико-культурного заповідника Марина Громова.

Поки що на реконструкцію лаврської дзвіниці з бюджету виділили 15 мільйонів. Тож у заповіднику сподіваються, що вже наступний врожай у митрополичому саду разом і служителями куштуватимуть і паломники.