2007 р. “Мазепинський вал” знесли як… “дисонуючу споруду”

Дата: 03.09.2007

Державне підприємство “Культурно-художній і музейний комплекс “Мистецький арсенал” заперечує факт руйнування частини охоронного комплексу історико-архітектурного музею “Київська фортеця” – “Мазепинського Валу”.

Про це заявив керівник департаменту розвитку “Мистецького арсеналу” Микола Скиба, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

“Пам’ятник ніхто не руйнував, йшли штатні роботи з інженерного пристосування території, і ці роботи передбачали знесення дисонуючих споруд… просто був знесений ковальський цех колишнього військового містечка № 5”, – сказав Скиба.

За його словами, також у рамках цих робіт з території комплексу був вивезений осідаючий пухкий ґрунт, який за довгі роки ввібрав у себе паливно-мастильні матеріали, що просочуються з резервуарів військового містечка.

Крім того, Скиба підкреслив, що пам’ятника архітектури “Мазепинський Вал” не існує, оскільки він не зазначений у реєстрі національно-культурного надбання.

При цьому він зазначив, що “Мистецький арсенал” розробляє програму реабілітації земляних укріплень Київської цитаделі, що розташовані на його території.

Скиба додав, що “Мистецький арсенал” направив свої пояснення з приводу будівельних робіт на території підприємства в прокуратуру Києва.

Як відомо, міліція Києва порушила справу за фактом службової недбалості, що призвів до руйнування Мазепинського валу.

Президент Віктор Ющенко доручив Генеральній прокуратурі, Службі безпеки України і Міністерству внутрішніх справ розслідувати факт руйнування “Мазепинського валу”.

Джерело: “Українська правда”