[1990 р.] Паспортна інформація

Новий академічний корпус Київської духовної академії

Пам’ятка історії, архітектури

м. Київ, вул. Г. Сковороди, 2.

Загальний опис:

Розташований у південній частині садиби монастиря. Витягнутий по осі захід-схід. На Контрактову площу звернен західним торцевим фасадом.

Корпус цегельний, триповерховий, складний у плані конфігурації. Побудований у стилі класицизму. Планування коридорне з двостороннім розміщенням приміщень. Дах чотирьохскатний, критий залізом. Головний північний фасад, звернений у двір, підкреслен широким ризалітом із фронтоном, тимпан якого прикрашений сучасним поліхромним мозаїчним панно на військово-морську тематику. Декор фасадів суворий, без усяких прикрас. Виключення складає західний фасад, вікна якого обрамлені тягненими лиштвами й прикрашені сандриками, перший поверх рустований.

У 1846 р. до західного та східного торців будинку за проектом архітектора П.И. Спарро прибудовані триповерхові прямокутні в плані приміщення. У 1863-1864 рр. корпус перебудовувався.

Побудований архітектором А.И. Меленським за проектом архітектора Л.И. Шарлеманя для Київської духовної академії. Тут розміщалися на двох поверхах навчальні аудиторії та квартири викладачів, на верхньому – гуртожиток студентів академії.

Під час Першої імперіалістичної війни 1914-1917 рр. тут розташовувалися військові установи. У березні 1919 р. тут розміщався штаб дніпровської військової флотилії, про що свідчить меморіальна дошка з чорного граніту, встановлена на західному фасаді. У 1920 р. духовна академія була закрита.

Після Великої Вітчизняної війни в будинку дислокувалися військові частини.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № ? ? ? від 06.09.1979 р.

Охоронний № : 15/5.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням Київської міськради № 920 від 16.06.1979 р. Контрактова площа, на яку західним фасадом звернений Новий академічний корпус, оголошена архітектурним заповідником.

Київ. Провідник / За ред. Ф. Ернста.- Вид-во ВУАН.- К., 1930.

Фото.- 1977.- Фонд Держбуду.

Киев. Энциклопедический справочник.- Главная редакция Украинской Советской Энциклопедии.- К., 1982.

Закревский И. Описание Киева.- Т. 2.- М., 1868.

Ернст Ф. Київська архітектура ХVІІ ст. // Київ та його околиця в історії й пам’ятках.- К., 1926.- С.125-143.

Ілюстративні матеріали:

Новий академічний корпус. Генплан.