[1990 р.] Паспортна інформація

Комплекс споруд Києво-Могилянської академії (Братський монастир)

Пам’ятка історії, архітектури

XVII-XIX ст.

м. Київ, вул. Г. Сковороди, 2.

Загальний опис:

Ансамбль Братського монастиря формувався на протязі ХVІІ-ХІХ ст. на принципах та засадах ієрархічного підпорядкування споруд, що входили до його складу. Основною домінантою ансамблю була соборна Богоявленська церква з дзвіницею. В ХVІІ ст. всі основні споруди (крім Трапезної й поварні) були дерев’яні. В результаті пожеж кін.ХVІІІ – поч.ХІХ ст дерев’яні будівлі були знищені вогнем, до нас дійшли тільки кам’яні, перебудовані.

Комплекс Києво-Могилянської академії та Братського монастиря органічно включає в себе не тільки квартал Контрактова пл. – вул. Гр. Сковороди – вул. Волоська-вул. Іллінська, але й два суміжні, від Набережно-Хрещатицької до Волоської, між вул. Іллінською – Гр. Сковороди. В цих кварталах розміщувались бурса та дві церкви з супровідними спорудами.

Заснований монастир в 1615 р. Київським братством, створеним в кінці ХVI ст. при Богоявленській церкві. Землю й всі будівлі на ній пожертвувала для монастиря та школи Галшка Гулевичівна. У 1620 р. затверджується статут Київської Братської школи, яка об’єднавшись з лаврською, при митрополиті П. Могилі, називалась Києво-Братською, або Киево-Могилянською колегією. У 1701 р. указом Петра І Києво-Могилянська колегія при Братському монастирі одержує права академії.

За записами антіохійського мандрівника Павла Алепського, який мандрував по Україні в сер. ХVІІ ст., на території Братського монастиря були дерев’яні Благовіщенська та Богоявленська церкви, кам’яні споруди Трапезної й поварні. Згідно опису Києво-Братського монастиря за 1781 р. “трапезна” збудована Петром Могилою в роки його протекторства на Братському монастирі, тобто в 1632-1648 рр., як Благовіщенська церква. В кін. ХVІІ-ХVІІІ ст. проводяться великі будівельні роботи. В 1690-93 рр. на кошти гетьмана І. Мазепи, замість дерев’яної Богоявленської церкви будівничий Старцев споруджує 5-банну кам’яну соборну церкву. Споруджено одноповерховий академічний корпус, корпус настоятеля, замість дерев’яної дзвіниці лаврський майстер С. Ковнір споруджує кам’яну.

В 1780 р. від вогню потерпіло багато будівель монастиря. Пожежа 1811 р. нанесла значних втрат монастирю: згоріли дві дерев’яні будівлі, а від кам’яних лишились тільки стіни.

У 1822-25 рр. за проектом архітектора Л. Шарлемана та під керівництвом архітектора А. Меленського споруджено новий академічний корпус, в 1823 – монастирські келії, в 1862 – проскурня. Нині в ансамбль монастиря входять: старий академічний корпус з церквою, трапезна з церквою Св. Духу, сонячний годинник, поварня з келіями, новий академічний корпус, корпус настоятеля, проскурня. До 1917 р. комплекс Братського монастиря належав Київській Духовній Академії й був релігійним учбовим закладом.

З 1992 р. – Національний університет “Києво-Могилянська академія”.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 970 від 24.08.1963 р.

Охоронний № : 15.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР від 18 травня 1987 р. за № 183 “Про оголошення комплексу пам’яток Історичного центру м. Києва державним Історико-архітектурним заповідником “Стародавній Київ”, Ансамбль Братського монастиря, охор. № 15, знаходиться на його території, під його охороною згідно діючого законодавства.

История Киевской духовной академии.- Вып.I: Период до-могилянский.- К., 1886.

Закревский И. Описание Киева.- Т. 2.- М., 1868.

Сементовский И. Киев, его святыня, древности, достопримечательности и сведения, необходимые для его почитателей и путешественников.- К.- СПб.- 1881.

Голубев С. Старый корпус Киевской академии.- К., 1913.

Ернст Ф. Київська архітектура ХVІІ ст. // Київ та його околиця в історії й пам’ятках.- К., 1926.