Гостиний двір (№ 4)

Гостиний двір (№ 4)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Гостиний двір 1809 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 8].

Гостиний двір 1809 – 1829 рр. (Червона пл., 4) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Гостиний двір, 1809 – 1833 рр., архітектори Л.Руска, А.Меленський [Памятники истории и культуры Украинской ССР. – К.: 1987 г., с. 29].

Гостиний двір 1809 – 1829 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

[Слід знати, що давній гостиний двір початку 19 ст. було знесено, тому що при прокладанні метро в 1970-х роках прямо під двором значна його частина була в аварійному стані. В 1983 р. на місці давньої пам’яткової будівлі звели за давнім проектом Л. Руска новий гостиний двір, і подальші суперечки стосуються уже цієї «пам’ятки» пізнього комуністичного часу.]

У Гостиному дворі ліквідовано пожежу. Причини спалаху з’ясовуються (8.02.2013) [На фото видно, що вогонь був не маленький… На зло ворогам спалю свою хату.]

Пожар в Гостином дворе – случайность или поджог? (11.02.2013)

Бригинець вважає, що Гостинний двір міг загорітися через сауну на горищі (16.02.2013)

Гостиний двір могли підпалити – експертиза (19.02.2013)

Суд відмовився скасувати постанову Кабміну про виключення Гостинного двору зі списку пам’яток (13.03.2013)

Суд відмовився внести Гостинний двір до списку пам’яток архітектури (22.04.2013)

Суд взяв до розгляду справу про збереження Гостиного двору (16.03.2020 р.)

Суд принял решение о проведении противоаварийных работ в здании Гостиного двора (29.10.2020 г.)

[+ посилання на попередні матеріали по темі]

Надія Собенко Столичний Гостиний двір отримав статус пам’ятки національного значення (19.05.2021 р.)

Надія Собенко Ткаченко переміг Кличка: Гостинний двір на Подолі передали Мінкульту, а не Києву (18.06.2021 р.)

Сергій Фоменко У Києві затягують будівельною сіткою Гостиний двір (13.09.2021 р.)

Антоніна Карташева У Києві законсервували Гостиний двір: що буде на місці пам’ятки? (17.10.2021 р.) [огляд подій від 1983 р.]