2011 р. Стартували роботи із консервації залишків Десятинної церкви

Старокиївську гору із залишками Десятинної церкви законсервують уже до кінця року. Роботи там почались вже сьогодні.

Археологи планують засипати фундамент землею та піском і закріпити поверхню глиною, аби всередину не потрапляла вода. Саме так рештки Десятинної зможуть, не пошкоджуючись, перезимувати. Хоча науковці стверджують – консервацію церкви треба було починати значно раніше. За 10 днів роботи повністю завершать. Після цього археологи почнуть працювати над музеєфікацією залишків Десятинної церкви.

Гліб Івакін, заступник директора інституту археології НАН України:

“Всі ці роботи – це на нашу вимогу, на наше прохання. На жаль, затрималося, воно мало бути хоч в той четвер, коли було сонце і не було снігу. Бо найголовніше нам – зберегти ті фундаменти, бо вони несуть історичну інформацію і для нас, і для наших нащадків, щоб воно не зруйнувалося”.

Генадій Гера, директор КП “Дирекція реставраційно-відновлюваних робіт” КМДА:

“Буквально за 2 дня, за эти ближайшие два дня мы закроем рештки фундаментов, а все остальное уже потом, не страшно. А потом мы просто будем, как бы, выравнивать, планировать эту площу. Сюда мы должны завести грунта и песка, примерно где-то около 6 тысяч тонн. Это около 460 единиц техники. Будем завозить сюда и днем и ночью”.