2011 р. Члени Гуманітарної ради вимагають термінової її скликання навколо ситуації щодо…

2011 р. Члени Гуманітарної ради вимагають термінової її скликання навколо ситуації щодо Десятинної церкви

8.09.2011

Комісія Київради з питань культури та туризму вимагає від голови КМДА О. Попова терміново скликати Гуманітарну раду м. Києва, де обговоренню підлягатиме лише одна тема – забудова Київського дитинця. Відповідне рішення прийняте на вимогу громадськості, яка зібрала понад 2 тис підписів із проханням розглянути питання щодо незаконної забудови та самозахоплення території всесвітньовідомої заповідної археологічної зони загальнодержавного значення Київський дитинець Московським патріархатом і засудити діяльність церкви.

Про це розповів голова комісії Київради питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Світова і українська громадськість стурбовані ситуацією із намаганнями забудувати Старокиївську гору, що окрім абсурдності ще й створює релігійну напругу. Тому обговорення питання має відбутись публічно – наприклад на Гуманітарній раді Києва», – наголосив О. Бригинець.

Депутат пояснив, що законодавчо Дитинець захищений від забудови, але з іншого боку дії навколо Старокиєвої гори говорять про те, що заповідна гора потребує додаткового захисту від тих, хто не шанує існуючий закон.

«На моє переконання, головне не лише засуджувати зловмисників, не лише приймати декларативні рішення, а втілювати реальні дії, які стали б інструментом вирішення ситуації. Оскільки Верховна Рада не спромоглася прийняти постанову, якою заборонялося б будь-яке будівництво на Старокиєвій горі, рішучих дій із захисту Дитинця я очікую від київської влади», – заявив О. Бригинець .

Нагадаємо, 7 вересня 2011 року, Верховна Рада відмовилася затверджувати постанову про недопущення будівельних робіт на території пам’ятки археології національного значення – Десятинної церкви. За постанову “Про забезпечення дотримання пам’ятно-охоронного законодавства України (щодо недопущення будівельних робіт на території пам’ятки археології національного значення “Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва фундаменту Десятинної церкви”) проголосували тільки 112 народних депутатів із необхідних 226.

Нагадаю, ініціативу скликати Громадську гуманітарну раду м. Києва в складі комісії Київради з питань культури та туризму підтримали члени Гуманітарної ради Києва О. Бригинець та М. Рєзнікович, який до того ж є членом Громадської гуманітарної ради при Президенті України.