Флігель Першої Київської гімназії

Флігель Першої Київської гімназії, 1852, 1892. Вул. Терещенківська, 4. По фронту забудови вулиці.

Двоповерховий з цокольним поверхом, цегляний, у плані Т-подібний. Внутрішнє планування дворядне анфіладне, дворової частини – коридорне з двобічним розташуванням приміщень.

Перекриття цокольного поверху склепінчасті, верхніх – пласкі.

На нижньому поверсі містилися квартира головної наглядачки, п’ять класних кімнат, фізичний кабінет, кімнати викладачів, класних дам, учительська, приймальня, гардероб; на другому – рекреаційна зала, дев’ять класних кімнат, бібліотека. Поверхи з’єднувалися гранітними сходами.

Вирішений у формах класицизму.

Головний симетричний фасад на флангах розкріпований. Тривіконні виступи стін і центральна частина завершені аттиками. Перший поверх і наріжжя рустовані, прямокутні вікна першого поверху оздоблені клинчастими замковими каменями, другого – лиштвами.

Так само оформлено бічні фасади.

До лівого флангу головного фасаду прилягає брама на подвір’я, фланкована симетричними глухими пряслами огорожі. Цегляна, тинькована, симетрична за композицією. Вирішена у стилі пізнього класицизму. Проїзд брами перекрито підвищеною перемичкою з лучковою аркою й трикутним завершенням. Дощане рустування, що членує глухі прясла стін, форма замкових каменів у перемичках ідентичні тим, що застосовані на суміжному корпусі. Гранітне облицювання цоколю, металеві деталі (піддашшя над входом до вартівні, настінні ліхтарі, розсувна стулка брами) – сучасні.

Будинок – складова ансамблю т. зв. академічного кварталу, являє цінність як зразок споруди навчального закладу доби пізнього класицизму.