2009 р. Сваї “Шевченківського дому” вбиватимуть у хижу з кісток мамонта?

Дата: 11.09.2009

Будівництво НДКІЦ “Шевченківський дім” вимагає знесення будівель Національного науково-природничого музею. Лист із вимогою “надати перелік будівель, які обліковуються на вашому балансі та підлягають знесенню” вже надійшов на ім’я директора природничого музею.

На земельній ділянці, яка згідно з листом підлягає вилученню у Національного музею, розташовані приміщення, де зберігаються його експонати, занесені до реєстру національного надбання України. За словами працівників музею, перевезення на інше місце зруйнує частину експонатів.

“На своє 90-річчя в цьому році музей отримує “прекрасний подарунок” від столичної влади та президента – знищення унікальних колекцій. Натомість коли кілька років тому в музеї стався потоп через аварійний стан труб, гроші на їх ремонт виділили з ЮНЕСКО. Складається стійке враження, що наші національні пам’ятки та надбання потрібні іноземцям, а не українській владі”, – обурився заступник голови постійної комісії Київради з питань власності, депутат Блоку Юлії Тимошенко Денис Москаль.

У розпорядження депутата Дениса Москаля також потрапила схема кварталу, обмеженого вулицями Володимирською, Б.Хмельницького, Терещенківською та бульваром Т.Шевченка (так званий “Альошинський квартал”), з плямою забудови “Шевченківським домом”. Якщо план буде здійснено в такому варіанті, то нова будівля стоятиме фактично вікна у вікна до науково-природничого музею, інститутів зоології, ботаніки та Будинку вчителя. Архітектурний ансамбль історичного “Альошинського кварталу” буде зруйновано.

“Забудовникам мало того, що сваї новозбудованого “Шевченківського дому” доведеться вбивати ледь не в хижу з кісток мамонта, яка знаходиться в експозиції природничого музею! Вони ще й трирівневий підземний паркінг зібрались “посадити” на стелю метрополітену!” – наголосив бютівець Денис Москаль.

Бютівець Денис Москаль нагадав, що будувати “Шевченківській дім” на цій ділянці планує фірма, відома “прихованим від ЮНЕСКО” будівництвом готелю в охоронній зоні Софійського собору.

Депутат уже підготував запит до прокуратури м. Києва щодо законності відведення земельної ділянки, на якій розташовані приміщення Національного науково-природничого музею.

Національний науково-природничий музей НАН України – один із найбільших науково-природничих музеїв світу. Він існує як єдиний експозиційно-територіальний комплекс, до якого входять Геологічний, Палеонтологічний, Зоологічний, Ботанічний та Археологічний музеї. Національний науково-природничий музей НАН України – найбільший серед природничих музеїв України, науковий центр світового рівня.

Джерело: INTV