Пам’ятки, не прив’язані до вулиць

Аскольдова могила

Аскольдова могила

Розмір зображення: 800:600 піксел

Аскольдова могила (Паркова дорога) – пам’ятка історії (IX-XX століття) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Аскольдова могила (Паркова дорога) – пам’ятка історії (IX-XX століття) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Аскольдова могила знаходиться на Печерську, на терасі крутого схилу Дніпра. Із заходу від урочища по цій терасі проходить Паркова дорога та Дніпровський узвіз. З плато, з боку площі Слави, до нього спускається алея Героїв Крут, яка є найзручнішим підходом для відвідувачів. Перетин цих трьох проїздів утворює площу Андрія Первозваного.

Вкладені елементи

Вбивство Аскольда і Діра. Мініатюра Кенігсберзького літопису 15 ст. 	Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 1999 р., т. 1 (Київ),…
Вбивство Аскольда і Діра
Шевченко Т.Г. Аскольдова могила. Малюнок 1846 р. 	Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 1999 р., т. 1 (Київ), с. 45.
1846 р. Загальний вигляд з півночі
Тімм Василь Федорович (Георг-Вільгельм; 1820-1895). 	Аскольдова могила. 1862. 	Кольорова літографія. 28,9: 39,8. Русский художественный листок,…
1862 р. Загальний вигляд з півночі
[Бл. 1900 р.] Загальний вигляд із заходу (з альбому С.В.Кульженка)
[Бл. 1900 р.] Загальний вигляд із заходу (з альбому С.В.Кульженка) (+)
1942 р. Німецькі офіцери біля церкви
[1990 р.] Паспортна інформація
[1990 р.] Паспортна інформація (+)
1999 р. Звід пам’яток Києва (+)
Церква-ротонда на Аскольдовій могилі 1820-х рр., архіт. А.І.Меленський [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав,…
Церква св.Миколи (+)
Каплиця св.Андрія Первозваного
Каплиця св.Андрія Первозваного (+)
Пам’ятник апостолу Андрію Первозваному
Пам’ятник апостолу Андрію Первозваному (+)
Пам’ятний знак 2000-літтю різва Христа
Пам’ятний знак 2000-літтю різва Христа (+)
Пам’ятний знак перебуванню угрів
Пам’ятний знак перебуванню угрів (+)
На Аскольдовой могиле вандалы изуродовали памятник и мемориальную доску (17.06.2014 г.). newsoboz.org
Пам’ятний знак героям Крут (+)
Калиновий гай – пам’ятник жертвам голодомору 1932 – 1933 років