Цикл "Краків для українця": Українські сліди та пам'ятки у Кракові

Краків – стародавнє королівське місто і духовна столиця Польщі. Відвідуючи його, ми абсолютно справедливо в першу чергу хочемо познайомитися з витоками польської історії, відчути душу цього близького нам народу, оглянути відомі на весь світ пам’ятки історії та матеріальної культури. Але не забуваймо і про те, що Краків, як і його побратим з-над берегів Дніпра – Київ, впродовж багатовікової історії творили представники багатьох народів, серед яких й наші предки – русини-українці. Виявляється, що в сучасному Кракові ми зможемо відшукати багато слідів і предметів матеріальної культури, які дозволять нам краще зрозуміти свою власну історію. Отже якщо вас цікавить Краків очами українців то запрошуємо погортати сторінки цього поки ще не виданого путівника…

Також зауважимо, що наразі українському читачу доступний путівник по Польщі С.Семенюка, з яким автор цих строк також уважно ознайомився втім змушений визнати його в багатьох випадках малодостовірним та занадто радикально налаштованим проти наших сусідів. А отже він придатний лише для обізнаного в темі читача, який сам зможе оцінити достовірність поданого автором матеріалу. Недоліком цього путівника окрім того є практична відсутність конкретних адрес а відповідно можливості відшукати і оглянути відповідний об’єкт. Зважаючи на що ми намагалися висвітлити звернути увагу потенційного українського туриста на такі об’єкти які доступні і пояснити які з згадуваних об’єктів недосяжні для огляду.

Науковий співробітник Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця», д.б.н.

Парнікоза І. Ю., НІАМ "Київська фортеця"