Гурток Українського суспільно-культурного товариства у Кракові

З 1957 р. по хрущовській відлизі у Кракові було створено гурток Українського-суспільно-культурного товариства. Гурток УСКТ у Кракові підпорядковувався Варшаві, головному колу. Першим його головою був Омелян Верхола – колишній вояк УСС, він не перебував у таборі в Домб’ю, але приїхав та мешкав у Кракові. Був головою до своєї смерті у 1977 р. Роман Андрухович був другим головою УСКТ в Кракові з 1977 р. до 1998 р. Походив з Івано-Франківська. З 1998 р. до 2013 р. головою УСКТ, а потім ОУП був Роман Любинецький – юрист, народився 3.10.1945 р. в Перемишлі. В 1963-68 рр. вивчав право на юридичному факультеті Ягеллонського університету. З 1975 р. юридичний радник. В 1989-99 р. юридичний радник і представник капітули та єпископа Івана Мартиняка до справ повернення майна греко-католицької церкви. В жовтні 1998 р. брав участь в підготовці нотаріальних паперів щодо повернення у власність греко-католицькій церкві храму по вул. Wisłna, 11.

Перша садиба УСКТ розміщувалася на Зараз тут розташовується Гете інститут. А в 1957 р. Тут знаходилося товариство польсько-радянської дружби. Тут гурток УСКТ знаходився до 1977 р. В цей час УСКТ звідси виставили. Бо на адресу УСКТ прийшло «Українське слово» з Заходу і керівник товариства дружби перестрахувався. Краківський гурток УСКТ того не виписував. Друга садиба – по – перший поверх, квартира 3-5 років були тут. Далі приміщення гуртка УСКТ локалізувалося на . Тут на першому поверсі розміщувалася квартира, яка нікуди не годилася і її віддали українцям. Тут садиба УСКТ локалізувалася 8-10 років. Наступна адреса – . Тут була велика квартира площею близько 300 м2 квартира. Тут був не зареєстрований український музей, який не втримався. Будинок віддали євреям бо тут була їх лазня. 1998 р. греко-католикам Кракова було повернено церкву св. Норберта. Були спроби розмістити гурток ОУП тут. Але представники греко-католицької церкви не погодилися на співжиття з ОУП.

УСКТ проводило у Кракові маланки, шевченківські дні, у рік було не менше 8-10 заходів. УСКТ вело свою хроніку, яка збереглася і зберігається і колишніх членів товариства.

Любинецький мав дискусії з головою УЧКТ Євгеном Коханом. Кохан стояв на позиціях що УСКТ має репрезентувати лише членів товариства, а Любинецький – що усіх українців. Діячем УСКТ в Кракові був і Володимир Мокрий.

Щойно по проголошенню Незалежності України утворилися низка українських організацій Пласт, спілка жінок, церковне братство. Проте вони довго не протрималися. Активісти УСКТ в Кракові поховані на місцевих цвинтарях.

Спогади Романа Любинецького (2021 р.)

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».