Могила м-ко

Могила – колишне підкраківське село, а зараз частина краківського району Нова Гута відома своїм монастирем цистерціанців та дерев’яним костелом св. Варфоломія 15 ст.

Під час Другої світової війни тут також розміщувавс робочий табір (Baulager) 15/XIV в Могилі. Навесні 1940 р. терен прилеглий до залізничної станції Могила – наразі Новогутський район «На Скарпі» був зайнятий авіаційними частинами німців. Тут знаходилися складські приміщення та бараки. Обслуговували все це примусові робітники та радянські військовополонені.

В районі Могили (або на території аеродрому) були, імовірно, спочатку розміщені радянські військовополонені з Arbeitskommando 1806 Сталагу № 369 (близько 300 людей), які працювали на відновленні аеродрому Раковиці-Чижини (Rakowice Czyżyny). В 1944 р. в таборі в Могилі (в окремій частині) утримували радянських полонених, які висилалися до ремонту доріг, розбірки та будови мосту на Віслі та будівництва оборонних споруд на передпіллях Кракова. Табір займав 5-10 га та мав біля 15 бараків.

Радянські військовополонені також працювали на завантаженні та розвантаженні вагонів, перебиранні картоплі, перевозці вугілля, земляних роботах, розробці каменоломні на скелях Твардовського, вживалися до будівництва мосту в Могилі, а також висилалися до роботи на автомобільних закладах на вул. Grzegórzecka. Також полонених змушували працювати у закладах виробництва зброї фірми Werne und Schmeil на вулиці Zakopiańska, яка носила назву Distriktswerk 7. Додатково військовополонених використовували також на роботах на німецькій фірмі Unitas по вул. Tatarska, 5. Їх також задіяли для перебудови залізничної лінії до Закопаного та розбирання будинків. Полонених пильнували власівці.