2009 р. Шевченківський заповідник - проти будівництва на Тарасовій горі надбрамної церкви

Лариса Зелененко

Дата: 16.03.2009

Поблизу Тарасової гори має бути козацька церква – такої думки дотримуються працівники Шевченківського національного заповідника, полемізуючи з представниками “Просвіти” на чолі з Павлом Мовчаном.

Шість років тому Всеукраїнське товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка зініціювало будівництво надбрамної Кобзаревої церкви біля Шевченкової гори. За задумом “просвітян”, церква має постати біля архітектурно-меморіального комплексу сходжень.

Шевченківський національний заповідник негативно ставиться до ідеї побудови такої церкви, адже, відповідно до законодавства, на території заповідника не допускається будівництво нових об’єктів. Натомість працівники заповідника пропонують відродити козацьку церкву Покрова Пресвятої Богородиці, яка стояла у ХVІІІ столітті на території сучасного заповідника в урочищі Монастирок, біля західного підніжжя Чернечої гори. Відродження втрачених пам’яток закон дозволяє.

– Ця церква відкриє нашому народові тисячолітню історію Тарасової гори, – розповідає провідний український шевченкознавець Зінаїда Тарахан-Береза. – Віднайдені в архівах України, Росії та Польщі документи підтверджують існування в цих місцях стародавнього Канівського монастиря, в якому було поховано гетьманів Івана Підкову, Якова Шаха, Самійла Кішку.

Не погоджуються працівники заповідника і з компромісним варіантом – побудовою на його території двох церков – нової надбрамної та історичної козацької. “Це змінить споконвічний вигляд Чернечої гори, яка з боку Дніпра має вигляд великого могильного кургану. Цей образ національної святині зберіг український народ ще з дня поховання на ній Тараса Шевченка”, – наголошує колектив заповідника в оприлюдненому нещодавно відкритому листі до Президента України та українського народу.

Джерело: “Прес-Центр”