Пам’ятник Дніпровській флотилії, 1941 р.

Особовий склад Днiпровського загону рiчкових кораблiв флотилiї брав активну участь у оборонних боях не тiльки за Київ, але й за iншi мiста вниз по Днiпру. У тому числi й за Канiв. На численне прохання робiтникiв цього мiста було ухвалене рiшення Черкаського обкому партiї й облвиконкому про увiчнення пам’ятi морякiв-днiпровцiв. Вiдповiдно до цього рiшення 1 травня 1980 року у Каневi на березi Днiпра було встановлено пам’ятний знак.

На залiзобетонному постаментi розмiщений справжнiй бронекатер часiв вiйни, довжина якого 22,5 м, ширина 4,2 м. На постаментi закрiплена мармурова меморiальна дошка з написом: “Цей бронекатер установлений на честь прославленої Червонопрапорної Днiпровської флотилiї, що в липнi – серпнi 1941 р. захищала м. Канiв вiд фашистських загарбникiв”. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].